TRASHLINIE is een podcast over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen in België en Nederland. Gesprekken worden gevoerd op locatie. TRASHLINIE wordt gemaakt door Roel Griffioen en Sjoerd Leijten.

TRASHLINIE is een samenvloeisel van het radioprogramma trashkot op Radio Centraal en publicatieplatform De Frontlinie.

U kunt TRASHLINIE op deze website luisteren of volgen via Spotify, Anchor.fm, Stitcher en andere platforms. TRASHLINIE is ook te beluisteren bij trashkot op Radio Centraal 106.7 FM in en rondom Antwerpen.

TRASHLINIE wordt op zeer hoogwaardige kwaliteit in MS Stereo opgenomen, daarom heeft u de beste luistervaring met een goede koptelefoon.

Contact: info[at]trashlinie.wtf

6. Markt en strijd in de Brusselse Noordwijk


De Noordwijk rond het Brusselse World Trade Center moest het kruispunt van Europa worden. In de jaren zeventig werd er een volksbuurt platgewalst om plaats te maken voor kantoortorens. Elfduizend bewoners werden onteigend. Deze gigantische operatie werd met publieke middelen gefinancierd, terwijl de winst in private zakken belandde. Inmiddels is een nieuwe transformatiecyclus aangevangen en is de vraag opnieuw relevant wie er betaalt, wie er bepaalt en wie aan het einde van het liedje het rendement binnenhaalt. Een wandeling door knock-off Manhattan met stadsonderzoeker Jan Denoo (Endeavor).5. Op zoek naar Lotte Stam-Beese in Ommoord, Rotterdam


TRASHLINIE is in het Rotterdamse Ommoord, Nederlands eerste hoogbouwwijk, met cultuurhistoricus en biograaf Hanneke Oosterhof om meer te weten te komen over de ongrijpbare Lotte Stam-Beese (1903-1988). Zij schopte het van Bauhaus-drop-out tot een van de belangrijkste stedenbouwkundig ontwerpers van het naoorlogse Nederland. Ondanks de obstakels die zij moest overwinnen als vrouw in een mannenwereld. Een uitzending over een Europese nomade met een radicale kijk op politiek en stedenbouw. "Want de grond behoort ons allen toe".4. Straatpolitiek in Zaandam


TRASHLINIE is deze aflevering in Poelenburg, een wederopbouwwijk in Zaandam die door de hoodvlogs van Ismail Ilgun landelijke bekendheid kreeg. We ontmoeten er politiek filosofe en antropologe Femke Kaulingfreks, auteur van het boek Straatpolitiek (2017). Zij doet hier “praktijkgericht onderzoek” naar talentontwikkeling en jongerenwerk. Een wandelgesprek over het engagement van een generatie jongeren die de reputatie heeft niet in politiek te geloven, over goed en slecht beleid en over de betrekkelijkheid van het planologische gebod ‘Gij zult mixen’.3. De klimaatblokkade van Extinction Rebellion in Amsterdam


'You're sexy, you're cute, take off your riot suit!' Extinction Rebellion blokkeert in Amsterdam de Stadhouderskade pal voor het iconische Rijksmuseum. Ondertussen zingen de actievoerders de oproerpolitie op speelse, humoristische toon toe. Desalniettemin is het doel van de actiegroep bloedserieus: men wil voorkomen dat de mensheid door een klimaatcatastrofe uitsterft, aldus woordvoerder Frank. Waarom slaat Extinction Rebellion zo aan? Hoe zit de organisatie in elkaar? Wat zijn de doelen? TRASHLINIE gaat samen met gastinterviewer Stijn Verhoeff op zoek naar antwoorden en peilt de sfeer.

Stijn Verhoeff is kunstenaar en maakte recent ANSAGE ENDE, een film over klimaatactivisme.2. De dreigende teloorgang van de Arenawijk in Antwerpen


Sloop en verkoop, dat lijkt na decennia van structurele verwaarlozing het tragische eindpunt van de Arenawijk (1966-1971) in Antwerpen-Deurne, een markant sociaal huisvestingsproject van de geëngageerde architect Renaat Braem. TRASHLINIE ontmoet er acteur, theatermaker en Braem-vertolker Dimitri Leue, die een lans breekt voor de buurt en haar bewoners. Is er een alternatief voor de politiek van – om voorbijganger Marc te citeren – “platgooien en de mensen buitenzetten”?


Dimitri Leue is theatermaker en schrijver. In 2018 maakte hij het theaterstuk 'Braempraat', gebaseerd op het manifest 'Het lelijkste land ter wereld' van Renaat Braem.
1. Het giftige geschenk van INEOS aan de Antwerpse Haven


TRASHLINIE praat met kersverse burgerbeweging Antwerpen Schaliegasvrij. Pieter Lievens is hiervan mede-initiatiefnemer. Hij geeft al meer dan 15 jaar les over o.a. klimaat en heeft daarom sterke bezwaren tegen de vervuilende installaties die INEOS wil bouwen in Antwerpen. We treffen hem op 26 juni 2019 onmiddellijk na een gesprek bij het havenbedrijf en praten over het controversiële fracking, over het gitzwarte klimaatimago van INEOS, over burgerlijke ongehoorzaamheid en ontgroeien.

Pieter Lievens is docent van het vak 'Wereldbrede Uitdagingen' en woordvoerder van burgerbeweging Antwerpen Schaliegasvrij.